Mantelzorg

Als mantelzorger of zorgvrijwilliger biedt u zorg en hulp aan een naaste met een langdurige, chronische ziekte of beperking. Dat kan de zorg voor een partner, ouder, kind, vriend of buur zijn. Bij dit langdurig en intensief zorgen voor een ander, komt heel wat kijken. Belangrijk is dat u zelf op de been blijft en de zaken rondom de zorg voor uw naaste kunt blijven volhouden.   

Bij het Steunpunt Mantelzorg kunt u terecht voor:

  • informatie en advies                                                                              
  • praktische steun
  • emotionele steun en een luisterend oor
  • gespreksgroepen en lotgenotencontact

U kunt een medewerker van het Steunpunt Mantelzorg bereiken via telefoon: (0346) 29 07 10 of e-mail:mantelzorg@welzijnsv.nl

Bijeenkomsten Mantelzorg

Vanuit het Steunpunt Mantelzorg worden met regelmaat bijeenkomsten georganiseerd. Tijdens deze bijeenkomsten kunnen lotgenoten elkaar ontmoeten en is er gelegenheid ervaringen te delen en informatie uit te wisselen. Tevens zijn er professionals aanwezig om vragen te beantwoorden. Soms wordt er een gastspreker uitgenodigd om toelichting te geven over onderwerpen waar mantelzorgers mee te maken krijgen of steun uit verkrijgen.

Wanneer u bij ons geregistreerd staat als mantelzorger, houden wij u op de hoogte omtrent bijeenkomsten en overige informatie vanuit Welzijn Stichtse Vecht aangaande mantelzorg.

Weet u niet of u geregistreerd staat? Heeft u behoefte aan informatie, advies, praktische- of emotionele steun? Neem dan contact op met het Steunpunt Mantelzorg via het algemene nummer van Welzijn Stichtse Vecht (0346) 75 03 01 of mail naar mantelzorg@welzijnsv.nl.

 Praktische hulp: bewoners voor bewoners

  • Zoekt u (buren)hulp voor bijvoorbeeld boodschappen, medicijnen halen, een klusje of iets anders. Stel uw hulpvraag op dit bewonersplatform: https://website.bewonersstichtsevecht.nl/corona/.  Als u hulp nodig hebt bij het online invullen, bel dan Welzijn Stichtse Vecht, bereikbaar op werkdagen: tel (0346) 290710.
  • Ook kunt u terecht bij Graag Gedaan: bijvoorbeeld voor vervoer. Bel Graag gedaan op tel 0346-263800 (ma-wo-vr 9.00-10.00u.)

Maaltijden aan huis laten bezorgen

Gemak dient de mens, daarom kunt u gebruik maken van onze maaltijdvoorziening. U kunt wekelijks vries-verse maaltijden bij u thuis laten bezorgen. Deze zijn samengesteld volgens de richtlijnen van het voedingscentrum. Naast een ruim standaard assortiment is er de keuze voor o.a. vegetarische en dieetmaaltijden. Voor meer informatie kunt u op werkdagen telefonisch contact met ons opnemen op (0346) 290710. U kunt ook mailen naar: maaltijden@welzijnsv.nl.

Mantelzorg NL

U kunt ook een beroep doen op MantelzorgNL, naast de ondersteuning die wij u bieden. MantelzorgNL is de landelijke vereniging die opkomt voor iedereen die zorgt voor een familielid, vriend of buur. Op de website van MantelzorgNL vindt u informatie en tips voor mantelzorgers. Telefonisch zijn zij op werkdagen bereikbaar via (030) 760 60 55.

Alzheimer Nederland

De website van Alzheimer Nederland en het platform voor Dementie bieden informatie, adviezen en tips. U kunt contact opnemen met Alzheimer Nederland op werkdagen van 9.00 – 17.00 uur via telefoonnummer 033-303 25 02. 

Alzheimer Westelijk Utrecht

Afdeling Westelijk Utrecht organiseert verschillende activiteiten voor mensen met Dementie en hun mantelzorgers en wijst de weg naar hulp in de omgeving. De afdeling is in Stichtse Vecht actief in Maarssen en Breukelen/Loenen.  In deze plaatsen wordt oa het Alzheimercafe georganiseerd.  Voor meer informatie:  mail naar:  gerdastolk@alzheimervrijwilligers.nl  ( waarnemend coordinator Alzheimercafe in breukelen/Loenen) of  v.vandenberg@alzheimervrijwilligers.nl ( coordinator Alzheimercafe in Maarssen)

Alzheimer telefoon

Heeft u een vraag over de zorg voor een naaste, of heeft u behoefte aan een luisterend oor? Bel dan gratis de AlzheimerTelefoon op 0800 - 5088 of laat een terugbelverzoek achter. De AlzheimerTelefoon biedt zeven dagen per week een luisterend oor en advies bij omgaan met dementie. 

Casemanager Dementie

Voor iedereen die te maken krijgt met geheugenproblemen of dementie, is de casemanager dementie hét aanspreekpunt. Ook voor mantelzorgers en hulpverleners. Twijfelt u of er van dementie sprake is? Dan kan een casemanager dementie u adviseren. U vindt er een luisterend oor voor uw ervaringen, problemen en vragen. Zij geven deskundig advies en kunnen u doorverwijzen. Daarbij blijft de casemanager dementie in het gehele hulpverleningstraject een vast aanspreekpunt voor alle betrokkenen, waaronder uw huisarts. Heeft u behoefte aan contact met een casemanager dementie dan kunt u op werkdagen bellen.

  • Regio Breukelen, Loenen, Kockengen              06 - 31 04 30 82  
  • Regio Maarssen en Maarssenbroek:                   06 - 46 14 72 73

Afleiding en ontspanning

Vanuit huis kunt u afleiding en ontspanning ervaren door bijvoorbeeld een kijkje te nemen in het Rijksmuseum, de Keukenhof of gratis een concertgebouw bijwonen.

Meer mogelijkheden en tips vindt u via deze link: Beter Oud, binnenactiviteiten.

En via het 100 activiteitenoverzicht van Alzheimer Nederland.

Contact en informatie Steunpunt Mantelzorg - Welzijn Stichtse Vecht

Voor vragen, advies of een luisterend oor rondom uw situatie.
Telefoon:  (0346) 290710
E-mail: mantelzorg@welzijnsv.nl

Design & Bouw: Fly Webservices