Online taalcoaching is gestart!

Nederlands praten doen we samen. Dat is ons motto. Helaas vallen er op dit moment veel mogelijkheden weg om je Nederlands te oefenen. Niet meer op het schoolplein, op het werk of in de supermarkt. Daarom heeft Welzijn Stichtse Vecht samen met de Bibliotheek AVV een nieuwe dienst opgezet: Online taalcoaching. Een dienst die altijd door kan gaan.

Eén keer per week praten de taalcoach en de anderstalige 1 uur samen over allerlei onderwerpen. Het is voor zowel de vrijwilliger als de anderstalige een oplossing in deze tijd. Zo ontmoet je nieuwe mensen, kun je vrijwilligerswerk doen vanuit je eigen huis en mensen die overdag werken kunnen nu toch ’s avonds aan de slag.

Ik wil Nederlands praten. Ik wil een online taalcoach! Klik hier

Ik wil online een groepje van 3 mensen coachen. Klik hier

Ervaring van een vrijwilliger

Hallo, hier Krakow-Barcelona-Maarssenbroek!

Sinds september ben ik de online taalcoach van twee ontzettend leergierige, leuke taalmaatjes. Beiden spreken ze al goed Nederlands, na een intensieve taalcursus in Eindhoven voordat ze in Stichtse Vecht als zorgmedewerker aan de slag gingen. Toen kwam Corona en tja, Nederlands spreken konden ze op hun werk, maar daar praat je niet over je toekomstplannen, je zorgen, je schaapjeshaakwerk, je familie, je favoriete kringloopwinkel, de politieke toestand in je land....

Ik prijs me gelukkig dat mijn twee taalmaatjes elkaar al kenden en beiden vanaf gesprek 1 zeer openhartig waren. Nooit bereidde ik wat voor, altijd stelde ik voor de vorm de vraag 'Eh, wat willen jullie oefenen?' en altijd volgde dan een schaapachtig lachje - ze waren veel te druk om oefeningetjes te maken en ik was eigenlijk te druk om oefeningetjes te bedenken.  Zo praatten we, luchtten zij hun hart en ik luchtte het mijne en zo kwam het zelfs zover dat ze, terwijl ze nu op vakantie zijn in hun vaderlanden, al videobellend een rondleiding gaven in hun ouderlijk huizen, niet in hun moedertalen maar in het Nederlands!

Ik besef dat ik het zeer getroffen heb met deze taalmaatjes (al heb ik het nooit niet getroffen met een taalmaatje) en ik ben heel trots op de veerkracht en de kracht van deze dames - het is niet gemakkelijk, in coronatijd, in de zorg, in een vreemd land, ook al zijn je patiënten en collega's aardig en ben je zelf behoorlijk stoer. Ik gun het de Nederlandse zorg van harte dat deze toppers in Nederland blijven, en ik hoop dat iedereen die ook maar een beetje twijfelt over het taalmaatjesschap overstag gaat - in het ideale geval hoef je alleen maar te kletsen en te luisteren, op je bank, onder een dekentje, met een kopje thee.

Terug naar nieuwsoverzicht

Design & Bouw: Smyler Web