Vluchtelingen

Opnieuw beginnen in een ander land. Daar komt veel bij kijken. Dat is best lastig als je de taal nog niet goed spreekt en nog niet veel mensen kent. Goede ondersteuning is dan nodig. We koppelen daarom iedere nieuwe statushouder in de gemeente aan een maatschappelijk begeleider.

 

Maatschappelijke begeleiding
Statushouders zijn vluchtelingen die na het doorlopen van de asielprocedure een (tijdelijke) verblijfsvergunning hebben gekregen. Welzijn Stichtse Vecht begeleidt met behulp van vrijwilligers statushouders bij het opbouwen van een nieuw leven in Nederland vanaf het moment dat zij een woning aangeboden krijgen in gemeente Stichtse Vecht. Dit doen wij door het bieden van maatschappelijke begeleiding en taalondersteuning.

Onze vrijwilligers zijn het eerste aanspreekpunt voor statushouders over praktische, administratieve, sociale en culturele zaken. Zij wijzen statushouders de weg in de gemeente, begeleiden bij het inburgeringstraject, helpen met regelwerk en het vinden van een sociaal netwerk. Alles met het uiteindelijke doel dat statushouders zelfstandig en volwaardig kunnen participeren in onze samenleving.

Benieuwd wat maatschappelijke begeleiding precies inhoudt? Lees hier het ervaringsverhaal van begeleider Co.

 

Taalondersteuning 
Nadat de belangrijkste zaken in de eerste drie maanden zijn geregeld, starten de meeste statushouders op de inburgeringsschool. Hier gaan zij meerdere keren per week naar toe. Om Nederlands te leren lezen, schrijven, luisteren en spreken.

Veel mensen hebben echter behoefte aan extra taalondersteuning, voornamelijk met spreken. Voor veel mensen is het een drempel om te beginnen met Nederlands spreken en zijn daar onzeker over. Één-op- één coaching met een vertrouwd persoon kan daarbij helpen. Vrijwillige taalcoaches zetten zich daarom in om één keer in de week extra te oefenen met Nederlands.

 

Vrijwilligerswerk 
Na een onrustige tijd is een warm welkom en bekend gezicht ontzettend waardevol voor statushouders. Ben je geduldig, sociaal, geïnteresseerd in andere culturen en lijkt het je leuk om deze doelgroep te helpen met het vinden van hun weg in onze gemeente?

In een persoonlijk gesprek vertellen we je graag meer en kijken we wat het beste bij jou past. Neem contact op met Marloes Kollaard via m.kollaard@welzijnsv.nl en 06-83808127.

Je kunt ook reageren op onze vacatures op de website van de Vrijwilligerscentrale Stichtse Vecht

Design & Bouw: Fly Webservices